Профспілки
районів області
Новини ФПО


ІНФОРМАЦІЙНА ДОШКА

Головна / Правова допомога та охорона праці / Правовий захист / На допомогу профспілковому активу. До яких робіт не можна залучати неповнолітніх
 

На допомогу профспілковому активу. До яких робіт не можна залучати неповнолітніх

 

  Статтею 187 Кодексу 3аконів про працю України (далі – Кодекс) передбачено,  що неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

  Кодексом встановлено заборону:

- застосувати працю осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;

- залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми;

- залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

  Перелік важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.1994 № 46 та  складається з 37 розділів, які охоплюють практично  всі галузі.

  Згаданим наказом передбачено, що застосування праці неповнолітніх у виробництвах, професіях і на роботах з важкими та шкідливими умовами  праці, встановленим Переліком, забороняється на всіх підприємствах, установах і організаціях незалежно від форм власності і видів їх діяльності.

  Прийом на навчання за професіями, вказаними у Переліку, допускається за умови досягнення особами 18-річного віку на момент закінчення навчання.  При проходженні виробничої практики (виробничого навчання) особи, які не досягли 18-річного віку і навчаються у професійно-навчальних закладах можуть знаходитися у  виробництвах, професіях  і  на  роботах,  включених  до Переліку, не більш як 4 години за умов суворого дотримання діючих  санітарних норм і правил, а також, правил і норм по охороні праці.

  Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.03.1996 № 59.

Граничні норми підіймання та  переміщення вантажів

підлітками під час короткочасної  та тривалої роботи


Повних років

Граничні норми ваги вантажу (кг)

Короткочасна робота

Тривала робота

юнаки

дівчата

юнаки

дівчата

14

5

2,5

-

-

15

12

6

8,4

4,2

16

14

7

11,2

5,6

17

16

8

12,6

6,3

Короткочасна робота - 1-2 підняття та переміщення вантажу;

тривала - більше ніж 2 підняття та переміщення   протягом 1 год.

Звертаємо увагу, що неповнолітніх забороняється призначати на роботи, які пов’язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей.


Вадим Дерун

головний правовий

інспектор праці

Апарату ФПО

 
 
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
Copyright(C) 2010. Федерація профспілок Вінницької області
Всі права захищені.
Дизайн та розробка:
Студія memCrab