Профспілки
районів області
Новини ФПО


ІНФОРМАЦІЙНА ДОШКА

Головна / Правова допомога та охорона праці / Правовий захист / На допомогу профспілковому активу. Чи можна передумати звільнятись за власним бажанням
 

На допомогу профспілковому активу. Чи можна передумати звільнятись за власним бажанням

Чи можна передумати звільнятись за власним бажанням

  Інколи у працівників виникає питання «Чи можу я передумати звільнитись за власним бажанням, якщо заява вже в керівника чи навіть вже видано наказ про звільнення».

  Відповідно до частини 1 статті 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.

  Роботодавець не вправі звільняти працівника до закінчення двотижневого строку після подачі заяви про звільнення, якщо працівник про це не просить.

  У разі, якщо працівник передумав звільнятись, він має право відізвати свою заяву про звільнення, незважаючи на раніше подану заяву.

 Заяву про відзив заяви про звільнення необхідно оформити письмово, а не просто заявити, що я передував звільнятись, і подати її до закінчення двотижневого строку. Заява обов’язково має бути належним чином зафіксована (як варіант, зареєстрована як вхідна кореспонденція), щоб у разі спору можна було посилатись на відповідні докази відзиву заяви про звільнення.

  Це пов’язано зокрема із тим, що в такому випадку у разі наявності спору з роботодавцем у Вас буде підтвердження анулювання раніше виявленого бажання звільнитися, тоді як в деяких випадках довести факт того, що Ви дійсно не залишили місця роботи та продовжували працювати після спливу строку попередження про звільнення може бути важко.

  Після отримання заяви про відзив заяви про звільнення з роботи, роботодавець зобов'язаний її врахувати та скасувати наказ про звільнення.

 Але слід пам’ятати, що працівник не має права відізвати заяву про звільнення, якщо у зв’язку з подачею ним заяви про звільнення, на його місце роботодавець запросив іншого працівника, якому не може бути відмовлено у прийнятті на роботу.

 Не може бути відмовлено у прийняті на роботу працівникам, які приймаються у порядку переведення.

Вадим Дерун

головний правовий інспектор праці

Апарату ФПО

 
 
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
Copyright(C) 2010. Федерація профспілок Вінницької області
Всі права захищені.
Дизайн та розробка:
Студія memCrab