Профспілки
районів області
Новини ФПО


ІНФОРМАЦІЙНА ДОШКА

Головна / Правова допомога та охорона праці / Правовий захист / На допомогу профспілковому активу. Мобінг на роботі
 

На допомогу профспілковому активу. Мобінг на роботі

Мобінг на роботі

       Інколи між колегами виникають конфліктні (спірні) ситуації і це можна вважати нормою. Але трапляється, що такі ситуації стають системними та переслідують мету вижити з роботи працівника. Керівник або кілька працівників об'єднуються проти одного. Тут уже йде мова про мобінг - цькування на роботі, яке проявляється по-різному. Людина може піддаватися як психологічному тиску так і економічному, що знижує продуктивність її праці.

      Формами психологічного та економічного тиску, зокрема, є:

-    виокремлення працівника з колективу або його ізоляція (незапрошення на зустрічі і наради, в яких працівник, відповідно до локальних нормативних актів та організаційно-розпорядчих актів має брати участь, перешкоджання виконанню ним своєї трудової функції, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця);

-   безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів та інших заохочень);

-    створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери (погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги).

   Такого працівника вже рік захищає Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)» N 2759-IX від 16.11 2022 р.

   За мобінг працівника на роботі ФОПам, які мають найманців та посадовим особам роботодавця ч.5 ст.173 КпАП передбачає:

-   штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.) чи громадські роботи терміном 20-30 годин.    Крім того, на підприємця, що використовує найману працю, або посадову особу, у підпорядкуванні якого перебуває працівник, накладається штраф розміром від 100 до 200 н.м.д.г. (1700-3400 грн), або ж громадські роботи – 30-40 годин;

-   в разі вчинення мобінгу групою осіб чи повторно протягом року – накладається штраф – 100 до 200 н.м.д.г. (1700-3400 грн), або суспільно корисні роботи – 30-40 годин. Для керівників відповідальність дещо вища – штраф від 200 до 400 н.м.д.г. (3400-6800 грн), або суспільно корисні роботи терміном від 40 до 60 годин.

  Також жертва мобінгу може звернутися до суду, де має право вимагати відшкодувати їй матеріальну (витрати на послуги психолога і придбання ліків) чи моральну шкоду. А вже за судовим рішенням з роботодавця буде стягнута ще і матеріальна, моральна шкода на користь такого працівника.


                                                                                                                                                                           Вадим  Дерун

                                                                                                                                   головний правовий  інспектор праці    Апарату ФПО                                                                                                                                            

                                                                                                                                                

 
 
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
Copyright(C) 2010. Федерація профспілок Вінницької області
Всі права захищені.
Дизайн та розробка:
Студія memCrab