Профспілки
районів області
Новини ФПО


ІНФОРМАЦІЙНА ДОШКА

Головна / Інформація щодо призупинення ст.44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» на період дії воєнного стану
 

Інформація щодо призупинення ст.44 Закону України

«Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»

на період діїї воєнного стану

    Згідно ч.2 ст 14 ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного часу” передбачено, що на період дії воєнного стану призупиняється дія статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та відповідні норми колективних договорів.

    В статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» встановлено, що роботодавці зобов'язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері - за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань.

    Отже, на період дії воєнного стану роботодавці не зобов'язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду.

    При цьому законодавством не заборонено проводити такі відрахування у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості.

    Згідно ч.3 ст.42ЗУ " Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" за наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів.

    Шановні колеги! Звертаємо Вашу увагу, що норма про перерахування профспілкових членських внесків членів профспілки є дійсною та обов'язковою, що визначено ст.42 ЗУ " Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", а її дію не було призупинено ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

 

 
 
 
ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ ФПО
 

 

Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
Copyright(C) 2010. Федерація профспілок Вінницької області
Всі права захищені.
Дизайн та розробка:
Студія memCrab