Профспілки
районів області
Новини ФПО


ІНФОРМАЦІЙНА ДОШКА

Головна / Досвід роботи
 

Досвід роботи міськкому профспілки працівників АПК

по захисту трудових прав членів профспілки

В міській профспілковій організації працівників АПК на профобслуговуванні знаходиться 38 профспілкових організацій, які об'єднують понад тринадцять з половиною тисяч членів профспілки. Це міські організації переробної промисловості, сільськогосподарські організації та учбові заклади, які готують спеціалістів для цих галузей промисловості.

 Лідерами харчової промисловості міста є Вінницька кондитерська фабрика «Рошен» та Вінницький олієжиркомбінат. На цих підприємствах за рахунок підвищення ефективності виробництва, впровадження прогресивних технологій, автоматизації та механізації виробництва вводяться нові лінії, створюються робочі місця з високим рівнем оплати праці.

Введення в дію нового олієекстракційного заводу по переробці насіння соняшнику та ріпаку 1200 тонн за добу, дало можливість працевлаштувати 93 чоловіки, а пуск однієї лінії нового цеху на кондитерській фабриці, забезпечило роботою біля 200 чоловік.

Середня заробітна плата  на ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика «Рошен» в 2013 році складає 6807 грн.

Доля оплати праці в валових витратах займає 30%. Але в зв'язку із забороною експорту продукції «Рошен» у Росію відбувся спад виробництва. Було прийнято рішення про скорочення 420 працівників. Скорочення проводилося у відповідності з діючим законодавством. Всім було запропоновано роботу у цеху розфасовки новорічних подарунків. В І кварталі 2014 року планується запуск нових ліній і тоді тим хто відмовився працювати в цеху подарунків буде запропонована інша робота.  

Головним інструментом захисту соціально-трудових прав працівників звичайно є колективний договір.

Щорічно в березні, за участі заступника голови обкому профспілки працівників АПК Шпачука Є.С., проводяться семінари, де розглядаються основні положення діючого законодавства, Генеральної та Галузевої Угоди.

З 1 липня п. р. наказом Міністерства аграрної політики  Вінницьке ПКТІ було приєднано до Вінницького Національного аграрного університету. Керівництво ПКТІ запропонувало працівникам писати заяви про звільнення з роботи, але за втручання міському профспілки працівники продовжили свою трудову діяльність.

Одночасно виникло питання про компенсацію за невикористані додаткові відпустки та виплати одноразової грошової допомоги у сумі двомісячного середнього заробітку працівників, які пропрацювали в інституті не менше 10 років та звільняються з роботи, в зв'язку з виходом на пенсію, незалежно від віку. В колдоговорі ПКТІ такі виплати передбачалися, а в аграрному університеті  ні.

Але, так як у разі реорганізації підприємства, колективний договір зберігає чинність до прийняття нового, компенсація була повністю виплачена.

Ще один приклад захисту трудових прав: в Національному плані дій, затвердженому Указом Президента України, планувалося змінити навантаження на викладачів вищих навчальних закладів, в тому числі Вінницького Національного аграрного університету з 10-12 студентів на одного викладача до 18 осіб. Це призвело б до значного скорочення викладачів та погіршення умов праці працюючих. Таке нововведення визвало стурбованість профкому співробітників ВНАУ. Федерація профспілок області,  президія міськкому профспілки працівників АПК  направили Звернення до органів влади з  вимогою  призупинити  таке реформування учбових закладів.  Враховуючи численні звернення з місць поки що, реформа призупинена.

Захист трудових прав членів профспілки є пріоритетним в роботі міської профспілки.


 

ДОСВІД РОБОТИ ПАЛАЦУ КУЛЬТУРИ, ВІДПОЧИНКУ  ТА СПОРТУ  «ПРОМЕТЕЙ» ПО ЗБЕРЕЖЕННЮ ДУХОВНИХ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ПРАЦІВНИКІВ ЛАДИЖИНСЬКОЇ ТЕС ТА ЇХ СІМЕЙ».

 Палац культури відпочинку та спорту «Прометей» є підрозділом в структуру ДТЕК ЛАДИЖИНСЬКА ТЕС. Діяльність закладу спрямована на створення, розповсюдження, популяризацію спортивних та культурних надбань, збереження та сприяння подальшого розвитку аматорського мистецтва та спорту.

Пріоритетним напрямком роботи є організація вільного часу, активного відпочинку та задоволення культурних потреб не лише працівників ЛТЕС, їх сімей, а і мешканців всього міста.

Палац культури є центром культурного життя міста Ладижин. Тут відбуваються загальноміські, обласні, Всеукраїнські фестивалі та конкурси.

Життя насичене концертами, театралізованими виставами для дорослих і дітей, підготовлені як місцевими аматорами так професійними колективами.

Палац культури гостинно відкриває свої двері для інших культурно-освітніх закладів міста. Так відбуваються звітні концерти та прекрасні вечори романсів музичної школи, випускні вечори загальноосвітніх шкіл, творчі спектаклі театру «Ексклюзив».

 Для юних глядачів частими гостями є лялькові та циркові вистави.  Місто славиться талановитими художниками та народними умільцями: Дмитром Самошевським, Василем Рижим, Віктором Морозом, Тетяною Карою, за допомогою яких проходять виставки до різноманітних свят та урочистих подій. Саме такі виставки спонукають до естетичного та творчого розвитку не лише підростаюче покоління, а й людей старшого віку.

Спільно з Ладижинським аграрним коледжем бібліотекою Палацу культури проводяться літературні читання, зустрічі з цікавими людьми, тематичні виставки, літературно - музичні вечори, останній з яких був присвячений 200-річчю з Дня народження Т.Шевченка та пройшов на високому творчому та художньому рівні. Вже більше 10 років поспіль відкриває нові таланти обласний фестиваль «Подільський первоцвіт», який проходить щорічно, в якому беруть участь колективи Ладижинської ТЕЦ.

Більшість загальноміських заходів проходять за участю колективів ПКВС «Прометей», які носять почесне звання «Народний»:

-         Хору «Прометей»

-         Оркестру духових інструментів

-         Співацького гурту «Джерело»

-         Ансамблю сучасного танцю «Коктейль»

-         Ансамблю сучасної пісні «Колорит»

-         Кіностудії «Лада».

 Палац культури тісно співпрацює з профспілковим комітетом ЛТЕС, при якому створена комісія з культурно-масової та спортивної роботи.   За допомогою неї вирішуються питання придбання звукотехнічної та світлової апаратури, музичних інструментів для ПКВС виділення матеріальних заохочень для учасників вечорів, дитячих ранків, тощо.

Профспілковий комітет та комісія з культурно-масової та спортивної роботи створюють належні умови для проведення фізкультурно - оздоровчої та спортивної роботи серед цехів та підрозділів підприємства.

Так, за підтримки профкому було організовано та проведено: робітничу спартакіаду серед цехів підрозділів станції з 8-ми видів спорту.

Спортсмени беруть активну участь в обласних спартакіадах енергетиків та «Укрелектропрофспілки», змаганнях з міні-футболу за програмою ДТЕК. Завдяки профспілці було придбано інвентар та спортивну форму для команд працівників ЛТЕС з видів спорту, які успішно виступили в змаганнях: чемпіонату Вінницької області у вищій лізі, розіграшу кубку області, Всеукраїнських змаганнях «Укрелектропрофспілки». За фінансової підтримки профкому проходять тренування та спортивні змагання футбольної команди «Авангард - Енергія»

Профспілковий комітет і ПКВС «Прометей»  докладають всіх зусиль, щоб більше як 200 учасників творчих колективів, та більше 300 учасників спортивних секцій мали змогу творчо розвиватися та досягати спортивних результатів, в цілому, реалізовуючи себе в житті.

 

 

 

 
 
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
Copyright(C) 2010. Федерація профспілок Вінницької області
Всі права захищені.
Дизайн та розробка:
Студія memCrab