Профспілки
районів області
Новини ФПО


ІНФОРМАЦІЙНА ДОШКА

Головна / Правова допомога та охорона праці / Правовий захист / ЄСВ нараховується на суми допомоги у зв’язку вагітністю та
 

ЄСВ нараховується на суми допомоги у зв’язку вагітністю та

 


 1 липня 2013 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 р. № 231-VII. Документом внесено зміни до декількох нормативно-правових актів у частині пенсійного забезпечення.

Правлінням Пенсійного фонду України внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої власною постановою від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Відповідно до нового закону суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами входять до бази нарахування єдиним соціальним внеском.

 

 Отже, період перебування у відпустці по вагітності та пологам буде враховуватися до страхового стажу. Згідно зі ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. № 1058-IV страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачує страхові внески в сумі, не меншій ніж мінімальний страховий внесок.

 

Оскільки внески з допомоги по вагітності та пологам до 01.07.2013 р. не нараховувалися та не сплачувалися, страховий пенсійний стаж за цей період не зараховувався.

Незважаючи на те що виплата допомоги по вагітності та пологам виплачується за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, нарахований на таку допомогу ЄСВ сплачує роботодавець за рахунок власних коштів. Розмір ставки ЄСВ – 33,2%– сплачується за рахунок роботодавця, 2% − утримується з працівника.

Згідно зі ст. 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III  допомога по вагітності та пологам надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Зазначена допомога застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Тривалість такої відпустки становить 70 до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1 − 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологам виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 − до та 90  після пологів).

Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Статтею 50 Закону № 2240 визначено, що підставою для нарахування та виплати допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами є належним чином оформлений листок непрацездатності. Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві.

Відповідно до ст. 52 Закону № 2240 документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологам мають бути розглянуті комісією (уповноваженим) із соцстрахування не пізніше десяти днів з дня їх надходження. Оскільки листок непрацездатності по вагітності та пологам видається на весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, то нарахування декретних відбувається відразу після прийняття рішення про їх виплату комісією із соціального страхування.

Сума допомоги по вагітності та пологах, як і ра­ніше, виплачуватиметься за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати пра­цездатності. Суму до­помоги за мінусом утриманого ЄСВ роботодавець повинен виплатити працівниці, а утриманий ЄСВ сплатити не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем нарахування допомоги. ЄСВ у частині нарахувань роботодавець сплачує за свій рахунок удень виплати допомоги, а якщо допомога нара­хована, але не виплачена, то не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем її нарахування.

 

                                                                     Департамент правового захисту та

Серпень 2013 року                                 охорони праці Апарату ФПО

 


 
 
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
Copyright(C) 2010. Федерація профспілок Вінницької області
Всі права захищені.
Дизайн та розробка:
Студія memCrab